Wednesday, April 20, 2011

Khasiat Teh

  • Teh mengandungi phytochemicals yang berfungsi untuk membantu tubuh menentang serangan beberapa jenis barah.
  • Berfungsi mengekalkan tahap kolestrol dalam darah dengan menyingkirkan oksidisi LDL atau dikenali dengan 'kolestrol jahat'.
  • Catechins yang terdapat dalam teh berfungsi sebagai antioksida.
  • Teh juga mengandungi fluorida, yang penting dalam menghalang pertumbuhan kaviti pada gigi.
  • Kaya dengan sumber antioksida dikenali sebagai polyphenol atau flavonoids pada teh hijau dan teh putih manakala pada teh hitam pula dikenali sebagai theaflavin.
  • Flavonoids dalam teh juga memberi khasiat membina dan menguatkan otot.
  • Polyphenol mengesan sel penyebab kanser dan punca arteri tersumbat.
  • Teh hitam dikatakan berupaya menurunkan risiko penyakit jantung kerana ia mampu menghalang darah daripada berkumpul, yang boleh menyebabkan darah terhenti.
Dipetik dari ruangan RATU BH Khamis 24 Februari 2011. Halaman 26.